Ben jij een ambachtsman/-vrouw en wens je erkend te worden? Deze pagina is voor jou!

Waarom je erkenning als ambachtsman/-vrouw vragen?

Als ambachtsman/-vrouw kan je een wettelijke erkenning krijgen bij de Commissie Ambachtslieden van de FOD Economie.  Het is het enige referentielabel op federaal niveau in de ambachtelijke sector.

Die erkenning is volledig gratis en bevestigt het authentieke karakter van je activiteit, het handmatige aspect van je werk en je vakmanschap.

Dankzij het logo dat getuigt van het verkrijgen van de wettelijke erkenning, kan je rekenen op een grotere zichtbaarheid bij het publiek (logo zichtbaar op je communicatiemedia, in je etalage, op je producten, enz.). Dit kleine extraatje voor je merkimago kan ook jouw onderneming een boost geven! Het vormt een garantie van authenticiteit, ernst en competentie voor de consumenten die je producten kopen.

Image
Bakerij

Wat zijn je voordelen?

Aanwezigheid op deze site

Alleen ambachtslieden die hun wettelijke erkenning als ambachtsman/-vrouw hebben verkregen, zijn opgenomen in het ambachtenregister en worden vermeld op deze site met geolocatie. Zo onderscheidt je je van andere zelfstandigen die een activiteit uitoefenen in België.

Erkend worden

De erkenning als ambachtsman/-vrouw is het enige referentielabel op federaal niveau in de ambachtelijke sector. Die wettelijke erkenning bevestigt het authentieke karakter van je activiteit, het manuele aspect van je werk en je vakmanschap. Ze vertegenwoordigt een garantie van authenticiteit, ernst en competentie tegenover de consument. Als je erkend bent, kan je het logo gebruiken op je media en in je communicatie.

Image
Logo erkenning

Doe mee aan de Dag van de Ambachten

Als erkend ambachtsman/-vrouw kan je deelnemen aan de “Dag van de Ambachten” die traditioneel plaatsvindt op de 3e zondag van november, een evenement dat op nationaal niveau wordt georganiseerd voor de FOD Economie.
Het doel van die dag is om je werkplaats, een tentoonstellingsruimte of eender welke plaats die toegankelijk is voor bezoekers, individueel of collectief met andere erkende ambachtslieden, gratis te openen en bezoekers een bezoek, een demonstratie, een animatie naar keuze aan te bieden.

Image
Dag van de ambachten

Veel gestelde vragen

 • Wat is een erkende ambachtsman/-vrouw?

  Een erkende ambachtsman/-vrouw is een persoon die de wettelijke erkenning heeft gekregen van de Commissie Ambachtslieden van de FOD Economie.
  De hoedanigheid van ambachtsman/-vrouw wordt toegekend aan bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het geldt voor de onderneming en de ondernemer, maar niet voor het product als zodanig. De activiteit moet in essentie handmatig, authentiek, gericht op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie zijn.

  Meer informatie op De wettelijke erkenning als ambachtsman /-vrouw | FOD Economie

 • Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

  Erkenning is alleen mogelijk als:

  • je bent ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen als inschrijvingsplichtige onderneming voor de uitoefening van een of meer winstgevende activiteiten;
  • je hebt minder dan twintig werknemers;
  • jouw activiteit bestaat uit de productie, transformatie, reparatie of restauratie van objecten of het verlenen van diensten.

  Bij het verlenen van erkenning houdt de Commissie Ambachtslieden rekening met

  • hoofdzakelijk handmatige aspecten en het authentieke karakter van je activiteit;
  • het belang van jouw handwerk;
  • jouw knowhow gericht op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie.

  Meer info over de erkenning op De wettelijke erkenning als ambachtsman /-vrouw | FOD Economie

 • Is deze erkenning mogelijk voor alle sectoren?

  Ja, in het kader van de wettelijke erkenning van ambachtslieden worden tal van sectoren en activiteiten beoogd. Die omvatten voedingsproducten, luxeproducten (sieraden, parfums, enz.), houtbewerking, leer, metaal, papier, glas, textiel, steen, muziekinstrumenten, kunstnijverheid, restauratie van voorwerpen, enz.

  Momenteel zijn de erkende ambachtslieden onderverdeeld in 17 categorieën van activiteitensectoren (hout, keramiek, textiel, voedingsproducten, enz.).

  Meer info over de erkenning op De wettelijke erkenning als ambachtsman /-vrouw | FOD Economie

 • Is het gratis?

  Ja, de aanvraag voor wettelijke erkenning is helemaal gratis.

  Meer info over de erkenning op De wettelijke erkenning als ambachtsman /-vrouw | FOD Economie

 • Ik ben een ambachtsman/-vrouw, hoe word ik erkend?

  Er zijn drie gratis manieren om uw erkenning aan te vragen:

  1. Via de online applicatie
  2. Door een e-mail met je kandidatuur en een beschrijving van je activiteit te sturen naar ambachtsman-artisan@economie.fgov.be
  3. Door je kandidatuur en een beschrijving van je activiteit per aangetekend schrijven te versturen naar de Commissie Ambachtslieden op het volgende adres:

   FOD Economie
   Algemene Directie K.M.O.-beleid
   Secretariaat van de Commissie Ambachtslieden
   City Atrium, 4e verdieping
   Vooruitgangstraat 50
   1210 Brussel

  Contactpersoon: Christiane ANDRIES, tel: +32 2 277 79 36

  Enkele tips om je kandidatuur voor te bereiden:

  • Voor de aanvragen via e-mail of per post kan je gebruikmaken van het formulier (DOC, 80.5 KB);
  • Neem de tijd om je activiteit volledig uit te leggen,
  • Voeg alle documenten toe waarvan je denkt dat ze ons kunnen helpen om je kandidatuur te beoordelen: foto’s van je atelier, werktuigen, materialen, creatief proces, verwezenlijkingen, etc;
  • Presenteer je werkmethoden en benadruk de toegevoegde waarde van het ambachtelijk karakter van je vak;
  • Vermeld verder ook de waarderingen die je al behaalde (bijvoorbeeld: monumenten en landschappen, artikels in de pers, …).
  • Als je je minder op je gemak voelt om het schriftelijk uit te leggen, aarzel dan niet om je presentatie te filmen, bijvoorbeeld met je gsm.
 • Hoe verloopt de procedure?

  Als je dossier volledig is, beslist de Commissie Ambachtslieden uiterlijk twee maanden na ontvangst van uw aanvraag. Die termijn wordt met dertig dagen verlengd als de voorzitter van de Commissie Ambachtslieden beslist om een onderzoek ter plaatse te vragen.

  Indien je dossier onvolledig is, brengt het secretariaat van de Commissie Ambachtslieden je hiervan op de hoogte binnen de vijftien dagen na ontvangst van jouw aanvraag. Het secretariaat vertelt je vervolgens welke documenten ontbreken.

  Meer info over de procedure op De wettelijke erkenning als ambachtsman /-vrouw | FOD Economie

 • Hoe lang is de erkenning geldig?

  De erkenning als ambachtsman/-vrouw is zes jaar geldig en kan daarna verlengd worden.

  Meer info over de erkenning op De wettelijke erkenning als ambachtsman /-vrouw | FOD Economie

 • Hoe kan ik erkende ambachtslieden gemakkelijk vinden?

  Gebruik de zoekmachine die op de site aanwezig is, waarmee je kan zoeken op naam, sector, activiteit, trefwoord, postcode, geografische straal, enz. Je krijgt de lijst met resultaten die overeenkomen met je zoekcriteria en kan ze direct visualiseren op de kaart van België. Bovendien kan je, dankzij de functie "Toevoegen aan mijn favorieten", jezelf de lijst van door jou geselecteerde ambachtslieden per e-mail sturen.

 • Welke gewestelijke steunmaatregelen zijn beschikbaar voor jouw ambachtelijke activiteit?

  Wallonië - IFAPME : dispositif ARTISAN

  Het dispositif ARTISAN is een ondernemersopleiding op maat voor liefhebbers van zeldzame en/of "bedreigde" ambachten. Een van de doelen van die opleiding is om een nieuwe impuls te geven aan het oprichten of overnemen van een onderneming. Het leren van het beroep is gebaseerd op een buddy-systeem, met een ambachtsman/vrouw die de rol van opleider vervult en een leerling die ouder dan 18 jaar is. Het vindt uitsluitend plaats in een onderneming onderworpen aan een verplichte stageovereenkomst.

  Als de onderneming een “erkend ambachtsman/-vrouw” is, kan ze genieten van een premie.

  Dat systeem is beschikbaar in alle opleidingscentra van IFAPME.

  Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Hub.Brussels

  Wil je een ambachtelijke activiteit opstarten of ontwikkelen, andere ambachtslieden ontmoeten, een opleiding volgen, je netwerk ontwikkelen of je ambachtelijke producten exporteren?

  hub.brussels, het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven staat klaar om je te helpen, net als zijn infodienst 1819, die informatie geeft over alle gewestelijke steunmaatregelen die beschikbaar zijn om je te begeleiden in je ondernemersavontuur.

  Om meer te weten:  www.hub.brussels - artisans@hub.brussels 

  Vlaams gewest

  Er bestaat momenteel geen gelijkaardig systeem in het Vlaams Gewest.

   

 • Heb je nog vragen?

  Vind meer informatie op de pagina over de wettelijke erkenning van ambachtslieden op De wettelijke erkenning als ambachtsman /-vrouw | FOD Economie